Digital twin: de schakel tussen de virtuele en echte realiteit

Quality engineer vraagt digital twin ipv springplanktest met olifant

De term ‘digitale twin’ kan breed geïnterpreteerd worden, afhankelijk van de context.

Didier Stickens

De term digital twin wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Als je echter op zoek gaat naar een duidelijke definitie zal je al snel merken dat de term op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd. Twintig jaar geleden introduceerden ingenieurs het concept van een digitale twin, toen nog bekend als "een digitaal prototype", een digitale 3D ontwerptekening. Voorheen werden productontwerpen meestal gebaseerd op fysieke prototypes in hout of metaal. In deze blog gaan we dieper in op wat de digital twin vandaag betekent en waarvoor het van toepassing kan zijn. 

Digitale simulatie 

Tegenwoordig definieert Gartner in zijn IT-glossary digital twin als:  "Een digitale representatie van een entiteit of systeem uit de echte wereld. De implementatie van een digital twin is een softwareobject of -model dat een uniek fysiek object, proces, organisatie, persoon of andere abstractie weerspiegelt".

Eenvoudig gezegd is een digital twin een stuk software dat iets uit de echte wereld simuleert. Het is nuttig omdat het de gebruiker toelaat een situatie te simuleren zonder iets in de echte wereld te moeten doen. Dat is nog steeds een brede definitie, daarom hangt het gebruik van de term erg af van de context.

Enkele voorbeelden 

Bijvoorbeeld voor de verkeersingenieur, verantwoordelijk voor het verkeer in een grote stad, kan de digital twin van de stad software zijn die simuleert hoe het verkeer zal worden beïnvloed door geplande wegwerkzaamheden. Hiermee kan de gebruiker de impact van verschillende scenario's voor wegwerkzaamheden vergelijken.

De manager van een productiefabriek kan een digital twin dan weer zien als een softwaresimulatie van zijn fabriek, waarmee hij het effect van wijzigingen aan de productielijnen op de capaciteit van de fabriek en de verwerkingstijden kan simuleren. Onnodig uit te leggen wat het voordeel is voor de manager om de impact te kunnen voorspellen in plaats van dit in het echt te moeten testen.

De onderhoudsmanager kan een digital twin gebruiken om de impact van de tijd en het gebruik van de productieapparatuur te simuleren en zo te voorspellen wanneer onderhoud nodig is.

Digital twin en AI

Er zijn digital twins die puur gebaseerd zijn op een theoretisch model om simulaties te doen, maar tegenwoordig zijn er ook veel AI-modellen bij betrokken. AI-modellen gebruiken gegevens uit het verleden om de toekomst te voorspellen van systemen die niet eenvoudig te modelleren zijn. Dit biedt veel mogelijkheden, mits er voldoende gegevens beschikbaar zijn om het model in eerste instantie te trainen. 

Digital twins zullen vaak een verbinding hebben met hun twin in de echte wereld. In de praktijk zullen sensoren of slimme apparaten (IoT) zorgen voor een bijna continue stroom van gegevens uit de echte wereld naar de digital twin. Die gegevens geven een goed beeld van de huidige toestand van de twin in de echte wereld en kunnen ook gebruikt worden om de simulatiemogelijkheden van de digital twin te verbeteren.

Uit het bovenstaande is het duidelijk dat de term ‘digitale twin’ breed geïnterpreteerd kan worden, afhankelijk van de context. De gemeenschappelijke basisfunctionaliteit is echter de mogelijkheid om een systeem of situatie van de echte wereld op een zuiver digitale manier te simuleren. 


Wil je meer lezen over dit onderwerp? In onderstaand blogartikel ontdek je hoe we een offshore windplanning optimalisatietool bouwen waarbij we ook een digital twin opzetten.

Coteng krijgt subsidie van de Europese Unie voor de ontwikkeling van een optimalisatietool voor offshore windplanning


Blijf op de hoogte

Ontvang nieuwe content direct in je mailbox.