Dit waren de Belgian Offshore Days 2024

Didier Stickens at Coteng booth Belgian Offshore Days 2024

Zelf aanpassingen doen aan low code oplossingen blijkt vooral een theoretische optie. Bedrijven blijken in de praktijk toch weer terug te vallen op externe consultants.

Didier Stickens

Op 27 en 28 maart 2024 waren we terug te vinden op de Belgian Offshore Days in Oostende. Deze conferentie en beurs, georganiseerd door de Belgian Offshore Cluster, brengt Belgische en internationale bedrijven actief in de offshore windindustrie samen. Het biedt een forum waarin bedrijven kunnen netwerken en stimuleert samenwerkingen om de offshore windindustrie te versterken.

Wat stond op het programma?

Op de conferentie brachten tal van gastsprekers de ambities en uitdagingen in de offshore windindustrie ter sprake. Ook enkele lopende offshore projecten werden voorgesteld. Daarnaast zijn ook de toeleveranciers uit de sector aanwezig met een stand. Op onze stand lichtten we aan de bezoekers onze samenwerking toe met diverse windmolenparken. 


Dit zijn onze bevindingen 

  • De vraag naar low-code oplossingen stijgt. De belofte dat low-code oplossingen goedkoper zijn en toelaten dat je zelf aanpassingen kan doen zonder een beroep te moeten doen op een ontwikkelaar klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Tegelijkertijd hebben nu meer bedrijven enkele jaren ervaring met het gebruik van dergelijke oplossingen. Het blijkt dat voor beperkte eenvoudige processen low-code een goede oplossing kan zijn. Voor complexere processen geldt dit echter veel minder, of helemaal niet. Zelf aanpassingen doen blijkt bovendien vooral een theoretische optie. Bedrijven blijken in de praktijk toch weer terug te vallen op externe consultants.  
  • De naderende start (Q4 2024) van het tenderproces voor de (3) nieuwe windmolenparken in de  Prinses Elisabeth Zone zorgt voor enige ‘opwinding’ in de offshore wereld. Naarmate de tenderprincipes duidelijk worden, worden ook de uitdagingen voor de verschillende spelers duidelijk. 
  • Verschillende bedrijven zien opportuniteiten voor AI-toepassingen maar worstelen met het vinden van betrouwbare data om het model te trainen. Andere hopen reeds beschikbare (commerciële) modellen te gebruiken maar kampen met het feit dat het resultaat niet 100% betrouwbaar is. 
  • De digital twin is een populair onderwerp in deze sector, al dekt de term vaak verschillende ladingen. 


Lees meer over onze projecten in de offshore windindustrie in deze berichten:

Coteng krijgt subsidie van de Europese Unie voor de ontwikkeling van een optimalisatietool voor offshore windplanning

Data opschonen: is AI automatisch de juiste keuze?


Blijf op de hoogte

Ontvang nieuwe content direct in je mailbox.