Dit was Indumnation 2024

Coteng stand op Indumation 2024 met Didier Stickens en Dominique Weyers pratend aan de desk.

Het omzetten van het resultaat van het werk van de data scientist, zoals een getraind AI model, in een gebruiksvriendelijke applicatie voor de organisatie is een uitdaging. Zeker in tijden waarin IT afdelingen al overladen zijn met projecten.

Didier Stickens

Coteng was aanwezig op Indumation 2024 in Kortrijk Xpo. Dé beurs voor industriële automatisering en industrie 4.0 in de Benelux. In deze blog delen we onze bevindingen van deze vakbeurs. Bezoekers konden nieuwe inzichten en best practices ontdekken op de expert classes. Of inspiratie opdoen bij de verschillende standhouders. Wij lichtten op onze stand toe hoe bedrijven met digitale innovatie voorsprong in hun sector kunnen hebben. Aangezien we maatoplossingen bieden voor specifieke business uitdagingen, zette dit heel wat bezoekers aan het denken. We delen graag onze bevindingen. 

Data omzetten in operationele tools 

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven datawetenschappers aan hun teams toegevoegd. Gezien het groeiende volume en belang van gegevens die door bedrijven worden verzameld, is de aanwezigheid van datawetenschappers die deze gegevens onderzoeken en verwerken standaard geworden. In steeds meer organisaties houden datawetenschappers zich ook bezig met het ontwikkelen van AI-modellen. De focus ligt op het verzamelen, opschonen en voorbereiden van gegevens voor machine learning. Om deze taken efficiënt uit te voeren, gebruiken datawetenschappers specifieke omgevingen of talen (vaak Python) waarmee ze dit soort werk op een flexibele en productieve manier kunnen doen zonder dat ze softwareontwikkelingsvaardigheden nodig hebben. 

De moeilijkheid vandaag de dag is dat veel datawetenschappers moeite hebben om het resultaat van hun werk om te zetten in operationele tools voor de rest van de organisatie. Hoewel een datawetenschapper zelfstandig een dashboard met een aantal KPI's kan opzetten met visualisatietools zoals PowerBI of Tableau. Het is echter een grotere uitdaging om een AI-model om te zetten in een tool die toegankelijk is voor productieoperators of planners zonder specialistische datawetenschappelijke kennis. Coteng heeft aan verschillende projecten met data-analisten gewerkt om deze uitdaging aan te gaan en gebruiksvriendelijke toepassingen te creëren op basis van de modellen of de gegevens die door datawetenschappers zijn gegenereerd.

Low-code oplossingen

Een andere reden waarom datawetenschappers onze stand bezochten, was frustratie over het feit dat hun applicaties niet meer werkten na de release van een nieuwe versie van de tools die ze gebruiken. Bij datawetenschappers ligt hun passie meer bij analyse dan bij softwareontwikkeling. Daarom worden ze, wanneer ze gevraagd worden om een applicatie te maken voor hun organisatie, gedreven naar 'platform'-achtige of scripting (low-code) oplossingen. Met deze oplossingen kunnen ze bepaalde processen automatiseren met minimale of geen codeerinspanning. Voor eenvoudigere processen kan dit inderdaad een handige en efficiënte manier zijn om workflows te automatiseren zonder dat er een echte softwareontwikkelaar aan te pas komt. Verschillende datawetenschappers die we spraken waren echter teleurgesteld over de stabiliteit van dergelijke oplossingen. Wanneer er een nieuwe versie van het platform of geïmplementeerde bibliotheken werd uitgebracht, moest de applicatie vaak worden aangepast om te kunnen blijven functioneren. Dit gevoel is herkenbaar voor degenen die ooit plugins hebben gebruikt bij het maken van een WordPress website.

Vertraging van het digitale transformatieproces

Herkent u deze situatie? Uw afdeling heeft verschillende mogelijkheden geïdentificeerd om processen te automatiseren of de klantervaring te verbeteren, maar het interne ontwikkelteam heeft zijn agenda voor de komende 18 maanden al compleet gevuld. 

Dit was een van de veelgestelde vragen op onze stand op Indumation: "Wanneer kunnen jullie beginnen? We wachten al een jaar." De volgende vraag is vaak: "Kunnen jullie werken met onze bestaande interne systemen of databases?" 

Natuurlijk zijn in moderne IT-omgevingen veel verschillende applicaties, gespecialiseerd in specifieke domeinen, met elkaar verbonden via interfaces (API's). Hierdoor kunnen afdelingen dezelfde gegevensbronnen gebruiken, waardoor dubbel gegevensonderhoud wordt vermeden, en toch werken met applicaties die optimaal zijn voor hun respectieve proces. 

Als je binnen 3 tot 6 maanden een eerste versie wilt, kom dan eens met ons praten.

Vision-technologie 

Op een beurs die zich richt op de automatisering van de productieafdeling is het misschien niet verrassend om te zien dat veel bedrijven op zoek zijn naar vision software om hun kwaliteitscontrole te verbeteren. Het is echter wel verrassend om te zien dat verschillende bedrijven niet de specifieke software konden vinden die ze nodig hadden.

NIS2-regelgeving

De NIS2-verordening is een Europees initiatief dat in 2023 in werking is getreden. Lidstaten moeten de verbeterde cyberbeveiligingsregelgeving vóór oktober 2024 implementeren. De bedoeling is om de collectieve cyberbeveiliging in Europa aanzienlijk te verbeteren. Terwijl de vorige versie een relatief beperkte reikwijdte had en zich voornamelijk richtte op bedrijven die actief zijn in gevoelige sectoren zoals elektriciteit en andere fundamentele voorzieningen, is de reikwijdte van de huidige versie aanzienlijk uitgebreid. Deze uitbreiding is bedoeld om ervoor te zorgen dat een cyberaanval geen substantiële problemen veroorzaakt voor het normaal functioneren van een land. De regelgeving verplicht organisaties niet alleen om op een technische manier aan cyberbeveiliging te werken, maar ook om procedures op te stellen om cyberaanvallen te voorkomen. Daarnaast moeten organisaties rampenplannen hebben om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Hoewel een aantal van de vereiste acties zullen overlappen met de acties die vereist zijn voor GDPR, zal het voldoen aan de NIS2-regelgeving extra inspanningen vergen van veel organisaties. Onnodig te zeggen dat dit ook extra druk legt op IT-organisaties. Lees meer over dit onderwerp in onze blog: Is jouw bedrijf klaar voor de nieuwe Network and Information Security (NIS2) wetgeving ? - Coteng

SAAS-systemen

Het gebruik van SAAS is de afgelopen tien jaar gemeengoed geworden. Nu sommige organisaties er al enkele jaren gebruik van maken, beginnen enkele negatieve ervaringen de kop op te steken. De connectiviteit van sommige van deze SAAS-oplossingen wordt vaak aangeprezen als een voordeel, maar blijkt in werkelijkheid veel moeilijker en duurder. De meest gehoorde klacht is echter het gebrek aan controle over de kosten. In augustus 2022 rapporteerde Gartner al over aanzienlijke prijsstijgingen voor SAAS. Aangezien bedrijven meestal een maandelijks bedrag per gebruiker betalen, kunnen prijsstijgingen of een groei in gebruikers binnen de organisatie een aanzienlijke impact hebben op het budget. Het is een bekende strategie van SAAS-aanbieders om de prijzen te verhogen zodra ze een comfortabele marktpenetratie hebben bereikt en klanten tot op zekere hoogte locked-in zijn. Dit laatste maakt overstappen naar een andere oplossing niet onmogelijk, maar het zal wel aanzienlijke inspanningen en kosten vergen. De meeste vragen die we op onze stand kregen over SAAS hadden te maken met het aansluiten en integreren ervan op een kostenefficiënte manier. Iets waar Coteng graag bij helpt, gezien onze jarenlange ervaring in het leveren van connectiviteit tussen applicaties.

Er liggen heel wat interessante kansen en uitdagingen in automatisatie en digitale transformatie voor de industriële sector. Door deze aan te pakken kunnen deze bedrijven zich beter positioneren in de toekomst. 

Praat met onze experts over uw digitale uitdagingen. We kunnen oplossingen voorstellen die u aangenaam verrassen en uw bedrijf vooruit duwen.


Blijf op de hoogte

Ontvang nieuwe content direct in je mailbox.