In een tijdperk waarin technologie voortdurend evolueert en nieuwe communicatiemiddelen de bovenhand nemen, staan we niet vaak stil bij de duurzaamheid en betrouwbaarheid van software. Zo heeft onze klant BNP Paribas Fortis recent de faxmodule van onze API-HUB (gateway) na meer dan 25 jaar trouwe dienst afgesloten. In deze blog lees je waarom duurzaamheid ook voor software belangrijk is.
Het verhaal van BNP Paribas Fortis:
Meer dan 25 jaar geleden installeerde BNP Paribas Fortis, toen ‘Fortis’, een door Coteng ontwikkelde communicatiegateway (API-Hub). Deze zorgde voor de integratie van verschillende businessapplicaties die direct of indirect te maken hadden met telex, fax en e-mail. Zo hoefde er niet langer in elk kantoor een fysieke telex of fax aanwezig te zijn. De gateway transformeerde die communicatie naar een e-mail of omgekeerd. De telexmodule werd rond 2010 gedeactiveerd. Een SMS-module werd al eerder toegevoegd.
Met de opkomst van e-mail en gescande documenten verminderde het gebruik van de faxmodule, maar lang niet genoeg om de faxfunctionaliteit volledig te stoppen. Pas in juni 2023 – na meer dan 25 jaar – heeft BNP Paribas Fortis de faxmodule van de gateway afgekoppeld.
Nieuwe functies voor gateway
De gateway (API-Hub) blijft dagelijks nog steeds miljoenen e-mails en sms-berichten verwerken. Sinds enkele jaren komt daar de archivering van het gepersonaliseerde commerciële e-mailverkeer naar klanten bij, een wettelijke verplichting voor financiële instellingen. Dit proces houdt in dat e-mails die zijn verstuurd via de mailingapplicatie worden omgezet naar PDF-bestanden en vervolgens worden afgeleverd aan de archiveringsapplicatie. Dat is een mooi voorbeeld van hoe een bestaande applicatie, dankzij zijn modulaire architectuur, kan aangepast worden aan nieuwe noden.
Doordachte architectuur
Nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een razendsnel tempo op waardoor bedrijven voortdurend voor de uitdaging staan om nieuwe digitale trends te volgen en te implementeren. In zo’n omgeving is het essentieel om te investeren in softwareoplossingen die niet alleen voldoen aan de huidige behoeften, maar ook kunnen mee-evolueren met de noden van de toekomst. Dat vraagt een doordachte architectuur van bij het begin. Zo niet is de kans groot dat een organisatie elke 5 jaar een zware migratie naar nieuwe systemen moet ondergaan, wat in de praktijk zelden vlekkeloos blijkt te verlopen.
Door SAAS-oplossingen te gebruiken hopen veel bedrijven deze problematiek van zich af te schuiven. Puur technisch zal dat wel lukken. Of de SAAS-oplossing ook functioneel zal mee-evolueren met de noden van jouw organisatie en tegen welke prijs is minder zeker. Daarom blijft het belangrijk om ook wanneer er SAAS-oplossingen worden gebruikt, goed na te denken over de architectuur van het geheel. Modulair werken, performante interfaces en sterk datamanagement maken het mogelijk om snel, kostenefficiënt en innovatief te evolueren.