Datastromen eenvoudig en efficiënt verwerken
In deze tijden denken we al snel aan AI om grote datastromen te verwerken. AI biedt tal van mogelijkheden, maar vergt ook veel historische data, veel tijd en werk bij de aanvang. Hierdoor is een AI-project niet altijd haalbaar en bovendien vaak duur.
AI blijkt in veel gevallen overkill te zijn. De oplossing is meestal veel eenvoudiger. Van zodra afwijkingen of speciale gevallen herkenbaar zijn, kunnen we scenario’s schrijven en programmeren via op maat gemaakte software. Simpel, snel en kostenefficiënt. Zoals we het graag zien.
Automatisatie en dataverwerking voor Parkwind
Voor onze klant Parkwind hebben we een gelijkaardige dataverwerking geïmplementeerd voor een windmolenpark.
Parkwind bouwt en exploiteert windmolenparken op zee. Deze windmolens genereren naast elektriciteit ook een constante stroom aan data. Die datastroom kan afwijkingen bevatten die verschillende oorzaken kan hebben. Dit kan bijvoorbeeld door een kapotte sensor, onderhoudswerkzaamheden of simpelweg een teller die zijn maximum heeft bereikt en terug naar nul springt.
Parkwind gebruikte tot voor kort standaardsoftware om die gegevens te verwerken voor de toepassing van Groene Stroom Certificaten (GEC). Het laden van de gegevens, het opschonen (corrigeren van afwijkingen) en het starten van de verwerking kostte hun ingenieurs elke maand behoorlijk wat tijd. Bovendien waren die acties ook heel gevoelig voor menselijke fouten.
Er was ruimte voor verbetering, dus ging Parkwind op zoek naar een geschikt alternatief.
Een leverancier van standaardsoftware stelde AI voor om het opschonen van gegevens te automatiseren. Dit bleek duur en vereiste veel werk met historische gegevens om het systeem te “leren”.
De geschikte oplossing op maat
Uiteindelijk kwam Parkwind bij Coteng terecht. Aanvankelijk overwogen we ook even AI, maar na onze eerste ontmoeting met de ingenieurs merkten we dat de anomalieën gemakkelijk identificeerbaar waren. We zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben alle mogelijke scenario’s gedefinieerd. Vervolgens bouwden we software op maat die wist wat te doen bij eventuele afwijkingen. Klus geklaard.
“Ze begrepen meteen waar ons werk over ging en welke kant we op wilden. Dit automatiseringsproject bespaart me elke maand 2 à 3 dagen handmatig en repetitief werk.”
Bart van Uden, Asset Management Engineer bij Parkwind, legt uit: “Coteng was erg prettig om mee samen te werken. Ze waren uiterst professioneel. Ze begrepen meteen waar ons werk over ging en welke kant we op wilden. Dit automatiseringsproject bespaart me elke maand 2 à 3 dagen handmatig en repetitief werk.“
Bij het bouwen van een dergelijke oplossing hebben we een zeer flexibele aanpak. Zoals we gewoon zijn, kwam de klant tijdens het werken met ons prototype met ideeën voor productiviteitsverbeteringen. Die ideeën konden we nog verwerken in de software.
“Ze reageerden heel snel op wijzigingsverzoeken, zelfs heel ver in het project, en dat was nooit een reden om ineens veel meer te factureren.”
Vincent Stevens, projectmanager bij Parkwind, bevestigt: “Coteng heeft de vereisten zeer goed begrepen en vervolgens met ons meegeholpen en ideeën gedeeld. Een project evolueert altijd ‘onderweg’, maar Coteng bleef altijd heel flexibel. Ze reageerden heel snel op wijzigingsverzoeken, zelfs heel ver in het project, en dat was nooit een reden om ineens veel meer te factureren. De levering werd een maand eerder dan gepland voltooid. Topteam!“
We hebben dus op tijd en binnen het gestelde budget opgeleverd. Weer een geweldig Coteng-project met een ROI op korte termijn, een tevreden projectmanager en vooral tevreden gebruikers die productiever kunnen zijn en elke dag de controle hebben in plaats van slechts enkele dagen aan het einde van de maand.